Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων – Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος COVID – 19

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους!

Όπως γνωρίζετε, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί καλούμαστε να προσέλθουμε στα σχολεία έχοντας μαζί μας βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων κ.ά.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν. Θα το προμηθευτείτε από το φαρμακείο με τη δήλωση του ΑΜΚΑ σας. Σύμφωνα με τις έως τώρα οδηγίες, θα διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης , από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. (Συστήνεται να γίνεται το προηγούμενο βράδυ). Οι μαθητές/οι και εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Στην ηλικιακή ομάδα του Δημοτικού Σχολείου το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο σύμφωνα με τις οδηγίες του ενημερωτικού εντύπου.

 

Στη συνέχεια οι γονείς δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας: https://self-testing.gov.gr/ στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος, αυτές μπορούν να συμπληρωθούν και να υπογραφούν και χειρόγραφα από τους γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, όπως ακριβώς φαίνεται στην εικόνα παρακάτω με όλα τα στοιχεία.

Το υπόδειγμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ  https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Μπαίνετε στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/, δηλώνετε το αρνητικό αποτέλεσμα και εκδίδετε την σχολική κάρτα. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, την οποία εκτυπώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, μεταβαίνετε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.

Έως τότε ο μαθητής/τρια παραμένει στο σπίτι  σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.  Αν και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στο σχολείο, επιδεικνύοντας την βεβαίωση που έλαβε.

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη και ακολουθείται η ίδια διαδικασία σύμφωνα με τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΦΕΚ, στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από το σχολείο. Ειδοποιείται ο γονέας να έρθει να το παραλάβει, για το διάστημα αυτό παραμένει σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το αναρτημένο ΦΕΚ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [220.80 KB]