«Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στην Εβραϊκή Συνοικία: Μνήμες και Ιστορίες του Παρελθόντος- Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος»

 

 

 

 

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, η Ε΄ Τάξη του Σχολείου μας συμμετείχε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση στο πλαίσιο της ένταξης του Σχολείου μας στο Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η δράση αυτή εντάσσεται ως μέρος του προγράμματος «Ιστορικά και Θρησκευτικά Μνημεία της Πόλης μας»,  το οποίο θα μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε την τοπική μας κληρονομιά και ιστορία.

  Ειδικότερα, η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στην Εβραϊκή Συνοικία της πόλης μας, η οποία  συνδέεται με την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μια ημέρα αφιερωμένη στην τιμή των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος και των Ελλήνων Εβραίων που θυσιάστηκαν ή υπέστησαν τον απερίγραπτο πόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεκινήσαμε την περιήγησή μας, με οδηγό τον κ. Θωμά Δημητράκη, εκπαιδευτικό και ερευνητή της τοπικής ιστορίας. Πρώτος μας σταθμός ήταν ο  Ιερός Ναός της Παναγίας Δεξιάς, όπου ο κ. Δημητράκης μας εξήγησε την ιστορία της εκκλησίας, τη σημασία του ονόματός της, καθώς και την περίοδο κατασκευής της.

  Αφού απολαύσαμε την περιήγηση στην εκκλησία, περάσαμε από την  πέτρινη γέφυρα του «Καραχμέτ»  και, συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, φτάσαμε στην Εβραϊκή Συνοικία. Με τη συναρπαστική αφήγηση του κ. Δημητράκη, μάθαμε για την εγκατάσταση των Εβραίων στην πόλη μας, την επιλογή της περιοχής κοντά στον ποταμό για να κατοικήσουν, τις ασχολίες τους και την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και των δρόμων της συνοικίας. Θαυμάσαμε τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά της, ενώ παράλληλα ακούγαμε τη βοή του ποταμού Τριπόταμου που ρέει κοντά στην περιοχή.

  Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η Εβραϊκή Συναγωγή, στη βορειοδυτική πλευρά της συνοικίας.  Είναι η παλαιότερη στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που επιβίωσε από τους Γερμανούς. Στο εσωτερικό της, ο κ. Δημητράκης μας εξήγησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και μας έδωσε μια βαθιά κατανόηση για την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Εβραίων που έζησαν για αιώνες στην πόλη μας.

 Η σημερινή επίσκεψη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της σύνδεσής της με την 27η Ιανουαρίου-Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς μάθαμε για την τραγική ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Βέροιας, που υπήρξε θύμα του ναζιστικού καθεστώτος. Η εμπειρία αυτή μας προσέφερε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε τη σημασία της μνήμης και της ιστορικής συνείδησης.

  Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους, καθώς οι μαθητές μας ανέλαβαν το ρόλο μικρών δημοσιογράφων, φωτογραφίζοντας τα κτίρια και τα σοκάκια της συνοικίας και σημειώνοντας τις σημαντικές πληροφορίες που μας μετέφερε ο κ. Δημητράκης.

  Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Θωμά Δημητράκη για τη σημαντική συμβολή του στην υλοποίηση αυτής της δράσης. Οι πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες που μας προσέφερε κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Βέροιας. Η εμπειρία του ως ξεναγού και  ιστορικού ερευνητή μας άνοιξε νέους ορίζοντες και μας προσέφερε μια βαθύτερη σύνδεση με την τοπική μας ιστορία.