Γνωρίζω τα μνημεία της πόλης μου: Η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας

Την Τετάρτη, 2 Μαΐου, και ώρα 11:45, με τη συνοδεία του δασκάλου μας  πραγματοποίησαμε τη δεύτερη επίσκεψη στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, στην οδό Κεντρικής. Μόλις φτάσαμε, μας υποδέχτηκε χαμογελαστή η κυρία Χειμωνοπούλου. Αφού καθίσαμε σε καρέκλες, η κυρία Χειμωνοπούλου αφηγήθηκε την ιστορία του μνημείου: πότε ποιοι και γιατί το έκτισαν, πόσο σημαντικό μνημείο είναι, ποιες χρήσεις είχε  από τότε που χτίστηκε έως σήμερα. Στη συνέχεια, μας έδειξε τις σημαντικές τοιχογραφίες του μνημείου, τις αλλαγές στην τοιχοποιία του, τις επισκευές που χρειάστηκε να γίνουν ώστε το μνημείο να είναι όπως σήμερα, γιατί υπάρχει ο μιναρές δίπλα του, την ιστορία του Πατριάρχη Αρσένιου και τη σχέση του με το μνημείο. 

Μόλις τελείωσε η αφήγηση, έφτασε η ώρα των ερωτήσεων προς την κυρία Χειμωνοπούλου που είχαμε ετοιμάσει από πριν: ” Γιατί οι Τούρκοι μετέτρεψαν το μνημείο σε τζαμί;”, Γιατί άλλαξε η είσοδος του ναού;” “Πώς χτίστηκε;” “Με ποια υλικά χτίστηκε;” “Ποιοι ζωγράφισαν τις τοιχογραφίες;” “Τι προσφέρει στην πόλη;” “Οι κάτοικοι της πόλης καταλαβαίνουν την αξία της;” “Γιατί έχει τον μιναρέ;” “Γιατί τα παράθυρα έχουν διαφορετικό σχήμα μεταξύ τους;” “Όταν λειτουργούσε ως τζαμί, επιτρεπόταν στους χριστιανούς να μπαίνουν στο ναό;”.  Η κυρία Χειμωνοπούλου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με υπομονή.

Η επίσκεψη διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, αλλά ούτε που το καταλάβαμε! Τόσο ωραία ήταν!  Η αλήθεια είναι ότι δε θέλαμε να επιστρέψουμε στο σχολείο, αλλά να συνεχίσουμε την ξενάγηση και να κάνουμε κι άλλες ερωτήσεις. Ο κύριος μας υποσχέθηκε μια δεύτερη ξενάγηση. Έτσι,  στην είσοδο του μνημείου βγήκαμε μια αναμνηστική φωτογραφία με την κυρία Χειμωνοπούλου. Ανυπομονούμε να τη δούμε!

Μας άρεσε πολύ η επίσκεψη, επειδή: “η ιστορία [του μνημείου] είναι υπέροχη, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική” “μάθαμε την ιστορία της εκκλησίας” “η εκκλησία έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα  ιστορία”  “μας συγκίνησε η ιστορία της” “είναι από τα πιο παλιά μνημεία της πόλης”.

Κυρία Χειμωνοπούλου, ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για την υπέροχη ξενάγηση, από την οποία μάθαμε τόσα πράγματα και περάσαμε καταπληκτικά! Θα θέλαμε να επισκεφθούμε πάλι το μνημείο με την τάξη μας και με την οικογένειά μας!

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο δάσκαλος του Δ2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας