Χελιδονίσματα από τους μαθητές της Α΄ τάξης και του Νηπιαγωγείου

Με τραγούδια, γέλια, χρώματα και χαρούμενες φωνές πλημμύρισε η Πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ημέρα της εαρινής ισημερίας, δημιουργώντας έτσι μια διάθεση ανανέωσης και δημιουργίας σε όλους μας.

Μαθητές και μαθήτριες  της Α΄ τάξης του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου μας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς και τους κηδεμόνες τους, φορώντας λουλουδένια στεφάνια στα κεφάλια τους και κρατώντας ομοιώματα  χελιδονιών («χελιδόνες») και καλαθάκια με καραμέλες, τραγούδησαν τον ερχομό  της άνοιξης και των χελιδονιών στον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο και τους περαστικούς. Παρούσα στη δράση μας αυτή ήταν και η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Γώτη Ευθυμία.

Με διάφορες στάσεις στην αγορά της πόλης, οι λιλιπούτειοι «χελιδονιστές» κατέληξαν στα Γραφεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης, όπου έψαλλαν τα κάλαντα της άνοιξης στις Συμβούλους Εκπαίδευσης, κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη ΠΕ70 και κ. Λαζαρίδου Ησαΐα ΠΕ60. Τα κάλαντα συνοδεύτηκαν με πολλές ευχές και κεράσματα.

Το έθιμο των ανοιξιάτικων καλάντων έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν ακόμη ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και με το τραγούδι τους ήθελαν να τον «καλοπιάσουν», ώστε να έχει καλό καιρό, να διώξει τον Φλεβάρη και ν’ αρχίσει η ανθοφορία της άνοιξης. Ονομάζονται αλλιώς «χελιδονίσματα» και γι’ αυτόν τον λόγο κρατούσαν μαζί τους ένα ομοίωμα που λέγεται «χελιδόνα».

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες  και τους εκπαιδευτικούς μας για τις μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης που μας χάρισαν με την αναβίωση του πανάρχαιου αυτού εθίμου.

 Χαρούμενη κι Ευτυχισμένη  Άνοιξη σε όλους μας!!!