Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας

Η 4Η Απριλίου καθιερώθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό  την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/τις μαθητές/τριες. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν δύο σχετικές  δράσεις στη σχολική μας μονάδα. 

Ειδικότερα, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας,  ο Κτηνίατρος και Γονέας μαθήτριας του Σχολείου μας, κ. Χατζησαλάτας Αντρέας, με κατανοητό και παραστατικό λόγο ενημέρωσε όλους τους μαθητές σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, δίνοντας  ένα μήνυμα για το τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση μας με τα αδέσποτα ζώα. «Ο κόσμος είναι για όλους μας. Ο Θεός έπλασε τη φύση για όλους μας. Δεν είμαστε μόνο οι άνθρωποι επάνω στη γη. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα ζώα, τη φύση και όποιο πλάσμα υπάρχει πάνω σ’ αυτήν. Να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα».

Η παρουσίαση του κ. Χατζησαλάτα

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στο Ολοήμερο Πρόγραμμα,  φιλοξενήσαμε την Εκπαιδευτικό- Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, διακεκριμένη για το έργο της σχετικά με την ένταξη της φιλοζωίας στην εκπαίδευση, κ. Κατερίνα Παπαποστόλου. Μαζί της ο ένας εκ των τριών πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης που συμμετέχουν στα εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. εκπαιδευτικά προγράμματα, ο Άξελ. Αρχικά,  η ομιλήτρια ενημέρωσε τους μαθητές για τη σημασία και την αξία των ζώων, εστιάζοντας κυρίως στους αδέσποτους σκύλους, στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να  τους κατανοήσουν, για τη σημασία της υιοθεσίας και υπεύθυνης κηδεμονίας ενός ζώου αλλά και για τους τρόπους αρμονικής συνύπαρξης μαζί τους, καθώς  επίσης και για τα προγράμματα εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης με σκύλους που υλοποιούνται σε σχολεία. Το θεατρικό  παιχνίδι και  οι βιωματικές δράσεις με ήρωες- ζώα που ακολούθησαν, συνέβαλαν  στο να αναπτύξουν οι μαθητές μας ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα και να τα κατανοούν.

Συνοψίζοντας, αξιοσημείωτο ήταν  το ενδιαφέρον και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών μας κατά την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Θερμές ευχαριστίες στους δύο προσκεκλημένους μας, τον κ. Χατζησαλάτα Ανδρέα και την κ. Παπαποστόλου Κατερίνα, για την εξαιρετική παρουσίαση  και τον άρτιο τρόπο προσέγγισής τους  στο σημαντικό θέμα της φιλοζωίας. Μακάρι η ευαισθησία που είδαμε σήμερα στους μαθητές μας να αλλάξει όλο αυτό που εμείς οι μεγάλοι δεν καταφέραμε: Να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο ζωάκι και να μη χρειάζεται να υπάρχουν κυνοκομεία. Άλλωστε, «ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα» (Ματχάτμα Γκάντι).