Εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου – Απρίλιος 2023 – Καλό Πάσχα!

  • Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 οι μαθητές της Α τάξης επισκέφθηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Αλεξάνδρεια. Άκουσαν πληροφορίες από τους υπεύθυνους Αστυνομικούς και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή , μπήκαν στη θέση του οδηγού ποδηλάτου ακολουθώντας τα σήματα. Στο τέλος, έπαιξαν στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα! Συνδύασαν έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου!!

  • Οι μαθητές του Α3 επισκέφθηκαν με τη δασκάλα τους κα Καψάλη Ελένη και την εικαστικό κα Καρακάντζου Θεώνη το ταχυδρομείο Βέροιας, για να στείλουν γράμματα κ πασχαλινές κάρτες σε μαθητές της Α τάξης ενός άλλου σχολείου της Κρήτης. Εκεί, είδαν όλη τη διαδικασία αποστολής ενός γράμματος, όπως τους την περιέγραψε ο υπεύθυνος του ταχυδρομείου. Με χαρά, λοιπόν, απέστειλαν τον φάκελο στους συνομήλικους συμμαθητές τους και αναμένουν τα δικά τους γράμματα. Η αφορμή για τη συγγραφή των γραμμάτων ξεκίνησε από το μάθημα της Γλώσσας στο οποίο είδαν πώς γράφουμε ένα γράμμα και τα κατάφεραν.

  • Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων τα παιδιά των τμημάτων ΣΤ1 και ΣΤ2 του σχολείου μας συνοδεία των εκπαιδευτικών Αντωνιάδου Κλεονίκης και Πρόιου Πετρούλας, παρακολούθησαν στον χώρο συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βέροιας μια ενημέρωση σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο που τα ζώα λειτουργούν και συμπεριφέρονται, καθώς και τον σωστό τρόπο μεταχείρισης τους από τους ανθρώπους. Η ενημέρωση έγινε από την εκπαιδευτικό – ζωοθεραπευτρια και συγγραφέα κ. Παπαποστολου Κατερίνα, που συνοδευόταν από τον σκύλο διαμεσολαβησης, τον Αξελ, με τον οποίο έκανε επίδειξη των όσων έλεγε στα παιδιά. Τα παιδιά παρακολούθησαν τη δράση με πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

  • Οι μαθητές των τριών τμημάτων της Α’ τάξης συνεργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σπαρή Στυλιανής, Αθανασιάδου Ξένιας και Καψάλη Ελένης για να φτιάξουν “Λαζαράκια”. Πρόκειται για το γνωστό έθιμο που φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Έτσι, οι μαθητές έφτιαξαν ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου βάζοντας τα αντίστοιχα υλικά όπως τα γαρίφαλα στη θέση των ματιών. Στη συνέχεια τα “Λαζαράκια” τα έψησαν στον φούρνο που διαθέτει το σχολείο και στο σχόλασμα με ιδιαίτερη χαρά τα πήραν μαζί τους. Βιωματικά, λοιπόν, έβαλαν το δικό τους αποτύπωμα στο έθιμο αυτό. Και όπως λέει η λαϊκή ρήση: ” Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις”.

  • Στις 2 Απριλίου ήταν η ημέρα παιδικού βιβλίου και ταυτόχρονα και η ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και το τμήμα Β1 διοργάνωσε μία δράση. Το βιβλίο με τίτλο: «Τι έχει ο Γιάννης;» ήταν η αφορμή να ξεκινήσει μια πολύ καλή προσέγγιση του θέματος. Είναι γραμμένο από την Άδα Σταματάτου που είναι και η μητέρα του Γιάννη. Μέσα λοιπόν από την αφήγηση της καθημερινότητας του Γιάννη τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της ζωής του και τα ξεχωριστά του χαρίσματα. Επίσης με τη δασκάλα του τμήματος, Καραΐσκου Καλλιόπη και με τις δασκάλες ειδικής αγωγής,Ανθούλα Καρρά και Ολυμπία Πουλιοπούλου, συζήτησαν τα χαρακτηριστικά των αυτιστικών ατόμων και προσπάθησαν να προσεγγίσουν πώς βιώνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα. Γνωρίσαν και τον Γιάννη όπως είναι σήμερα μέσα από την σελίδα του Facebook ” Η ζωή μου με τον Γιάννη”. Τέλος παρακοκούθησαν και κάποια βιντεάκια με τη ζωή κι άλλων αυτιστικών ατόμων μέσα από τα οποία συνειδητοποίησαν ότι καθένα είναι διαφορετικό και ξεχωριστό με το δικό του χαρακτήρα. Εντυπωσιακό ήταν ότι τα παιδιά συμμετείχαν με πολλές ερωτήσεις και παρατηρήσεις και στην ανάγνωση του βιβλίου αλλά και στην παρακολούθηση των βίντεο.
    Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει γύρω μας και δεν είναι ασθένεια που κολλάει.

  • Την Παρασκευή 7/4/2023  παραμονές  Μεγάλης Εβδομάδας,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1, συνοδεία της εκπαιδευτικού Αντωνιάδου Κλεονίκης ,  της μουσικού Ιτσουάιντσε Νατέλας καθώς και του σχολικού φύλακα  Σκούφια Εμμανουήλ, επισκέφθηκαν το Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας, με προσφορές τροφίμων και άλλων ειδών, που συνέλεξαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του σχολείου μας. Η αγάπη και ο σεβασμός των παιδιών προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας εκφράστηκε και με τραγούδια ενώ στο τέλος της επίσκεψης ακούστηκαν τα θυμόσοφα προφητικά λόγια του λαού μας που λένε: «Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις».