Εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου – Μάιος 2023

  • Στις 2/5/2023 τα τμήματα της Ε΄ τάξης, συνοδεία των εκπ/κών ΠΕ06 Παυλίδου Βικτωρίας και Μήτση Μαρίας περιηγήθηκαν στις όχθες του ποταμού Τριπόταμου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργοί Πολίτες. Τριπόταμος, το ποτάμι της πόλης μας». Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου», ο κ. Πάρης Παπακανάκης ξενάγησε τους μαθητές στις όχθες του ποταμού, τους μίλησε για τη βιοποικιλότητα και τη σημαντικότητα του ποταμού στον αστικό ιστό από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα. Αντιπροσωπεία μαθητών περιδιάβηκε το παζάρι και μοίρασε φυλλάδια ευαισθητοποίησης για την προστασία και καθαριότητα του ποταμού στους πολίτες. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και θαύμασαν τις σπηλιές, τη βιοποικιλότητα και τη ροή του ποταμού.

  • Eυχαριστούμε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και τον Διευθυντή του κ. Κατσαβό Δημήτριο, την κα Παυλίδου Σοφία, και την κα Αναγνώστη Σοφία για την ευκαιρία που μας έδωσαν να θαυμάσουμε όλα τα θεατρικά κοστούμια μέσα από την έκθεση Θεατρικού Βεστιαρίου «ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ». Ολόκληρο το απίστευτο σκηνικό με τα θεατρικά κοστούμια, τα καπέλα, τα αξεσουάρ  και τα αντίστοιχα λογοτεχνικά  βιβλία μας ταξίδεψε χρονικά στις παραστάσεις του Δ.Σ. Κουλούρας. Οι μαθητές του Δ2 συνοδεία του εκπαιδευτικού κ. Σαμαρά Αντώνη, της κ. Παπαστεργίου Αναστασίας και της Διευθύντριας Διαμαντοπούλου Μαρίας, θυμήθηκαν τις δικές τους θεατρικές παραστάσεις και αξιοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουν καπέλα με οδηγό τη φαντασία τους και τη βοήθεια των προαναφερθέντων. Ευχόμαστε πολλές πολλές παραστάσεις ως παιδαγωγικές μεθόδους  εναλλακτικής διδασκαλίας.

  • Την Πέμπτη 11/5 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 με τη συνοδεία των δασκάλων κ. Χιώτη Ηλία και κ. Ηλιάδου Σοφίας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας και συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Τα κατορθώματα μιας δροσοσταλιάς”. Εκεί, οι υπεύθυνοι του Κέντρου κ. Λιλιόπουλος Νίκος και κ. Παρασκευά Αρσινόη, υποδέχτηκαν τα παιδιά και αφού παρουσίασαν ένα παραμύθι, τα ενημέρωσαν για τον κύκλο του νερού στη φύση, για τους υγρότοπους, για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και γενικά για την αναγκαιότητα του νερού στη φύση. Στη συνέχεια, υλοποίησαν βιωματικές δράσεις με τα παιδιά που περιελάμβαναν παιχνίδια, ζωγραφική, τραγούδι και χορό. Φεύγοντας, τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά τους υπεύθυνους γι’ αυτή τη διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία και δεσμεύτηκαν να εφαρμόζουν όσα έμαθαν, δηλαδή να σέβονται και να φροντίζουν το περιβάλλον.

  • Την Τρίτη 23/5 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Χιώτη Ηλία και κ. Καραΐσκου Καλλιόπης, αλλά και τη συνοδεία των δασκάλων της παράλληλης στήριξης, κ. Καρρά Ανθούλας, κ. Πουλιοπούλου Ολίνας και κ. Ηλιάδου Σοφίας, επισκέφτηκαν το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αλεξάνδρειας. Εκεί οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας, ενημέρωσαν τα παιδιά για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν τόσο όταν είναι πεζοί, όσο και όταν είναι ποδηλάτες ή επιβάτες σε κάποιο όχημα. Ακόμη, εξήγησαν τη σημασία διάφορων πινακίδων, συζήτησαν με τα παιδιά και τα ξενάγησαν στους χώρους του Πάρκου. Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και στην πράξη όσα άκουσαν, ενώ έπαιξαν και διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Η επίσκεψη αυτή συνέβαλε όχι μόνο στην εξοικείωση των παιδιών με τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς, αλλά και στην απόκτηση καλύτερης κυκλοφοριακής κουλτούρας.

  • Την Τρίτη 30/5 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Χιώτη Ηλία και κ. Καραΐσκου Καλλιόπης, αλλά και τη συνοδεία των δασκάλων της παράλληλης στήριξης, κ. Καρρά Ανθούλας, κ. Πουλιοπούλου Ολίνας και κ. Ηλιάδου Σοφίας, πραγματοποίησαν περίπατο στη γειτονιά του σχολείου, τραβώντας ευχάριστα την προσοχή των περαστικών και κερδίζοντας αβίαστα το χαμόγελό τους. Εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή θέση του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διάφορους επαγγελματίες της περιοχής στον χώρο εργασίας τους. Όλοι με μεγάλη προθυμία συζήτησαν με τα παιδιά, απάντησαν στις ερωτήσεις τους, τους αποκάλυψαν τα μυστικά του κάθε επαγγέλματος αλλά και τα πληροφόρησαν για τις δυσκολίες τους. Μέσα από αυτόν τον εκπαιδευτικό περίπατο, τα παιδιά ανακάλυψαν τη σημασία που έχουν όλες οι δουλειές για τον άνθρωπο, αλλά και πόσο πολύ εξαρτόμαστε ο ένας με τον άλλο.

  • Την Τετάρτη 31/5/2023 οι μαθητές του τμήματος Δ1΄, συνοδεία των εκπ/κώνΚριθάρα Καλλιόπης και Παυλίδου Βικτωρίας περιηγήθηκαν στις όχθες του ποταμού Τριπόταμου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τριπόταμος, το ποτάμι της πόλης μας»  και του Σχεδίου Δράσης «Ενεργοί Πολίτες». Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου», ο κ. Πάρης Παπακανάκης ξενάγησε τους μαθητές στις όχθες του ποταμού, τους μίλησε για τη βιοποικιλότητα και τη σημαντικότητα του ποταμού στον αστικό ιστό από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα. Μια ανεπάντεχη και ευχάριστη στιγμή στη διαδρομή μας ήταν η συνάντηση και ταυτόχρονη ξενάγηση με τα παιδιά από το Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην περιοχή της Μπαρμπούτας και τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και θαύμασαν τις σπηλιές, τη βιοποικιλότητα, τη ροή του ποταμού και την ξενάγηση στην περιοχή.