Εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου – Μάρτιος 2023

  •  

Σύμφωνα με την παροιμία: «Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει…», επειδή πολλές φορές μας κάνει νάζια με τον καιρό του. Κάπως έτσι υποδέχτηκαν το μήνα Μάρτιο τα παιδιά του τμήματος Β1 μαζί με τη δασκάλα τους Καραΐσκου Καλλιόπη. Με χαρά κι ενθουσιασμό φόρεσαν τα μαρτάκια τους και δείχνοντας τα χέρια τους, ευχήθηκαν καλό μήνα και φώναξαν κι ένα σύνθημα: «Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε».

  • Στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” στο οποίο μελετούν τα ζώα, οι μαθητές του Α3, με την παρότρυνση της εκπαιδευτικού κας Καψάλη Ελένης, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα παραμύθι με θέμα τα ζώα. Έτσι, συμπληρώνοντας ο ένας τη σκέψη του άλλου, έφτιαξαν ένα κείμενο το οποίο στη συνέχεια εικονογράφησαν και του έδωσαν τίτλο. Μπορείτε να το απολαύσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Το αγαπητό σκυλάκι

  • Τα κτήρια έχουν τη δική τους ιστορία!!!

    Την 2/3 δόθηκε η ευκαιρία στο τμήμα Στ1 του σχολείου μας, συνοδεία της εκπαιδευτικού κας Αντωνιάδου Κλεονίκης, να μεταβεί στο Δημαρχείο της πόλης μας και να γνωρίσει την ιστορία του  πολύ σημαντικού κτηρίου που για χρόνια φιλοξένησε στους χώρους του το 1ο Δ. Σ. Βέροιας. Ο κ. Δημητράκης Θωμάς, συγγραφέας-ερευνητής, μοιράστηκε τις γνώσεις του στα πλαίσια μιας μαγικής και πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης! Τον ευχαριστούμε από καρδιάς! Ευχαριστούμε επίσης για την εξαιρετική φιλοξενία την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Ισότητας των φύλων κ. Τζήμα Συρμούλα!

  • Τις 6/3 και 7/3 επισκέφτηκαν το σχολείο μας ο κ. Καραθάνος Γεώργιος, οδοντίατρος του Κ.Υ Βέροιας, και η επισκέπτρια υγείας κ. Στεργίου Ελένη, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Β1 και Β2 για τη στοματική υγεία. Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε στοματικός έλεγχος στα παιδιά, με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους, αλλά και ν’ ακούσουν πολύτιμες συμβουλές.
    Ευχαριστούμε πολύ!

  • Στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων κατά της σχολικής βίας, οι μαθητές του Α3 μαζί με τη δασκάλα τους κα Καψάλη Ελένη, άκουσαν το παραμύθι “Το αόρατο αγόρι* και ακολούθησε συζήτηση σχετικά μ’ αυτό. Εξέφρασαν πολύ όμορφα τις απόψεις τους για τη φιλία, την αγάπη , την ευγένεια, αξίες που προάγουν θετικές συμπεριφορές μέσα στο σχολείο και απομακρύνουν τα άσχημα συναισθήματα. Στη συνέχεια, έγραψαν λέξεις σχετικές με τη φιλία πάνω σε ξύλινες καρδούλες τις οποίες αντάλλαξαν με τους συμμαθητές τους. Έστειλαν έτσι ένα ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

  • Η 6η Μαρτίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στη σχολική βία και στον σχολικό εκφοβισμό. Τα παιδιά του Β1 με τη δασκάλα τους Καραΐσκου Καλλιόπη, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των δασκάλων ειδικής αγωγής Ανθούλας Καρρά και Ολίνας Πουλιοπούλου, σχεδιάσανε έναν καινούριο μαθητή που ήρθε στην τάξη τους, τον Φρίξο. Ο Φρίξος τον πρώτο καιρό δεχόταν άσχημα λόγια και προσβλητικές συμπεριφορές κάτι που τον έκανε να απογοητευτεί και να λυπηθεί πολύ. Τα παιδιά άργησαν αλλά κατάλαβαν. Μπορεί να είναι νέο μέλος στη σχολική τάξη, ωστόσο έχει τα ίδια δικαιώματα. Η συμπεριφορά τους άρχισε να αλλάζει. Του ζήτησαν συγγνώμη και του φέρονταν πλέον ευγενικά και πολύ φιλικά. Επουλώθηκαν άραγε οριστικά οι πληγές του στην ψυχή και στο σώμα ή μήπως κάτι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του;
    «Σταματάμε τη βία στα σχολεία εδώ και τώρα!»

  • Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 οι μαθητές της Α τάξης επισκέφθηκαν τον φούρνο Breda. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος “Μελέτη Περιβάλλοντος” . Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία για την παραγωγή του ψωμιού, καθώς και τα μηχανήματα που βοηθάνε σ’ αυτή. Επίσης, έπιασαν ζυμάρι και δημιούργησαν μ’ αυτό διάφορα σχέδια. Έμαθαν τα υλικά που χρειαζόμαστε για το ψωμί, τα τσουρέκια, τα κρουασάν και περιηγήθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου. Τους δόθηκε ακόμη η δυνατότητα να έχουν άμεση βιωματική εμπειρία με το επάγγελμα του φούρναρη.
    Ευχαριστούμε πολύ!

  •  21/3/2023 είναι η παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down η οποία καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα.
    Τα παιδιά του Β1 διάβασαν με τη δασκάλα τους Καραΐσκου Καλλιόπη και τις δασκάλες ειδικής αγωγής του τμήματος, Ανθούλα Καρρά και Ολυμπία Πουλιοπούλου, το παιδικό βιβλίο: «Η φίλη μου έχει σύνδρομο Down” και το συζήτησαν όλοι μαζί. Είδαν επίσης φωτογραφίες όπου παρατήρησαν κάποια χαρακτηριστικά του συνδρόμου αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν στη ζωή τους τα άτομα με Down. Τέλος παρακολούθησαν και την ταινία μικρού μήκους «Άπλωσε το χέρι σου» που είναι φτιαγμένη από παιδιά της Στ´ Δημοτικού ενός σχολείου της Πρέβεζας.

Ταινία

  •  22 Μαρτίου 2023, οι μαθητές της Α τάξης τραγούδησαν τα χελιδονίσματα για να καλωσορίσουν την άνοιξη! Επισκέφθηκαν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας, το Δημαρχείο και έκαναν μια βόλτα στην αγορά. Με τις ομορφες φωνουλες τους δημιούργησαν συναισθήματα χαράς και συγκίνησης σε όσους τους άκουσαν! Καλή άνοιξη!

 

  • Την Δευτέρα 27 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες των ΣΤ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το Κέντρο Υγείας Βέροιας. Στις μαθήτριες των τμημάτων απευθύνθηκαν οι μαίες κ. Καλλιούπη Αναστασία και κ. Δάτσιου Κωνσταντίνα, ενώ στους μαθητές ο ιατρός ουρολόγος κ. Χρυσαφης Βασίλειος. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με το θέμα. Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Υγείας Βέροιας και τους υπεύθυνους της δράσης για την πολύτιμη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τα παιδιά στην κρίσιμη φάση της εφηβείας.

  • Την Τετάρτη 29 Μαρτίου οι μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ2 τμήματος του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας όπου παρακολούθησαν μια διαδραστική παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Μπικα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την κατατοπιστικοτατη ενημέρωση πάνω σ ένα κρίσιμο ζήτημα.

  • Την Παρασκευή 31/3 επισκέφτηκαν το σχολείο μας η κ. Φιλιππίδου Δέσποινα, γενική ιατρός του Κ.Υ. Βέροιας και η κ. Παπαθεοδώρου Χριστίνα, νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Βέροιας και έκαναν ενημέρωση στους μαθητές και στις μαθήτριες των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ για την πρόληψη ατυχημάτων. Μέσα από διαφωτιστικές προβολές και αναλυτική παρουσίαση, επισήμαναν στα παιδιά τα επικίνδυνα σημεία τόσο στο σπίτι και στο σχολείο, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Αφού έδωσαν πολύτιμες συμβουλές αποφυγής ατυχημάτων στα παιδιά, άκουσαν με ενδιαφέρον και τις δικές τους εμπειρίες. Φεύγοντας ευχαρίστησαν τα παιδιά για τη σωστή συμπεριφορά τους, ενώ εκείνα υποσχέθηκαν ότι θα ακολουθήσουν πίστα τις συμβουλές τους.

  • Οι μαθητές του Α3 στο μάθημα της Μελέτης στο οποίο επεξεργάζονται τις ανάγκες του ανθρώπου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα εικαστικό μήνυμα. Στη ζωγραφιά τους αποτύπωσαν τρόπους για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που δεν έχουν καθαρό νερό. Έπειτα έδωσαν τις ζωγραφιές τους στη Διευθύντρια. Αφορμή γι’ αυτή την εργασία στάθηκε η ιστορία που άκουσαν για ένα κορίτσι που δεν έχει καθαρό νερό και περπατάει αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα, για να βρει νερό στο κοντινό ποτάμι και να το μεταφέρει στο σπίτι του. Η ιστορία αυτή που περιγράφεται στο βιβλίο της Μελέτης συγκίνησε τους μαθητές και έτσι σκέφτηκαν να ζωγραφίσουν κάποιες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.