ΜΕΔΟΥΣΑ: Το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας

  Έχετε αναρωτηθεί  ποτέ τη σπουδαιότητα που έχει μια παλιά φωτογραφία στην καταγραφή της ιστορίας της περιοχής μας;  Μια παλιά φωτογραφία από τα μαθητικά χρόνια του παππού ή της γιαγιάς, ενδεικτικά προόδου, γυμναστικές επιδείξεις, άλλες  σχολικές εκδηλώσεις  που όλοι έχουμε στα συρτάρια μας;

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας εδώ και πολλά χρόνια, καταγράφει την ιστορία του Νομού Ημαθίας μέσα από παλιές φωτογραφίες, προσωπικές αφηγήσεις, κειμήλια και καλεί όλους τους κατοίκους του Νομού να βοηθήσουν στην ενέργεια αυτή. Ελάτε στη Βιβλιοθήκη ή επικοινωνήστε μαζί μας και φέρτε μας παλιές ασπρόμαυρες και όχι μόνο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. Επίσης, μας ενδιαφέρουν σχολικά παρουσιολόγια, παλιά ενδεικτικά αποφοίτησης και άλλα  σχολικά ενθύμια.

  • Ελάτε να καταγράψουμε και να αναδείξουμε μαζί την ιστορία του τόπου μας
  • Να δούμε τις αλλαγές που έγιναν με το πέρασμα των χρόνων
  • Να ξαναζήσουμε παλιές στιγμές
  • Να γνωρίσουμε ανθρώπους από το παρελθόν
  • Να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές

Οι φωτογραφίες αφού ψηφιοποιηθούν, θα καταχωρούνται στο ψηφιακό αποθετήριο ΜΕΔΟΥΣΑ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας http://medusa.libver.gr/community-list στο οποίο η πρόσβαση είναι ελεύθερη  και στη συνέχεια θα επιστρέφονται στους κατόχους τους.

Η ΜΕΔΟΥΣΑ διαθέτει μία εξαιρετική συλλογή  ψηφιοποιημένων βιβλίων, περιοδικών, κάρτ-ποστάλ, χαρτών, χειρογράφων, εφημερίδων τοπικού ενδιαφέροντος (το παλαιότερο τεκμήριο χρονολογείται από τον  11ο αιώνα).

Όλο το αρχειακό υλικό διοχετεύεται στην Europeana, τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για την ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό της Ευρώπης (www.europeana.eu).

Για περισσότερες διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (στην οδό Έλλης 8, τηλ. 2331024494, http://www.libver.gr  με τις Ανδριάννα Λάλα ή  Μαρία Τολίκα)