Εκδήλωση για την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για γονείς κι εκπαιδευτικούς, με θέμα «Η ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», το απόγευμα της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας.
Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων  & Γονέων/ Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού και 1ου Νηπιαγωγείου Βέροιας, καθώς και του 2 ου Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου, με ομιλήτριες την κα Λαζαρίδου Ισαΐα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής και την κα Παπαγεωργίου Αικατερίνη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δασκάλων και παιδαγωγικά υπεύθυνης της σχολικής μας μονάδας.
Στην εισήγησή της, η κα Λαζαρίδου ανέφερε ότι η μετάβαση/προσαρμογή από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι μία μακροπρόθεσμη συνδημιουργική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι, όταν τα νήπια αντιλαμβάνονται ότι σχολείο και οικογένεια συνεργάζονται αρμονικά, νιώθουν ασφαλή, αναπτύσσουν θετική στάση προς το σχολείο, βελτιώνουν την εικόνα του εαυτού τους, τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις τους.
Από μεριάς της, η κα Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο της οικογένειας στο θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό, προτρέποντας τους γονείς να υιοθετούν κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της συμπεριφοράς του παιδιού τους, καθώς επίσης και να ακολουθούν πιστά, από κοινού με τα παιδιά τους, συγκεκριμένες ρουτίνες στις ώρες του ύπνου, φαγητού, διαβάσματος και παιχνιδιού. Ταυτόχρονα δε, θα πρέπει να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τις θετικές συμπεριφορές των παιδιών τους, να εμπιστεύονται το σχολείο και να συνεργάζονται ουσιαστικά με τους εκπαιδευτικούς για την επίτευξη κοινών στόχων.
Στο τέλος, σχετικές μελέτες περίπτωσης που παρουσιάστηκαν, έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, γονείς κι εκπαιδευτικούς, να συζητήσουν και να προβληματιστούν περαιτέρω σχετικά με το θέμα της μετάβασης, έτσι ώστε τελικά να διασφαλιστεί η βέλτιστη εκπαιδευτική εμπειρία για το παιδί.
Ευχαριστούμε πολύ τις ομιλήτριες για την υποδειγματική παρουσίαση και προσέγγιση του εν λόγω θέματος, καθώς επίσης και τους συμμετέχοντες για την προσοχή και την ενεργητική συμμετοχή τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.